By law, a full time employee is entitled to 5.6 weeks (28 days) of paid holiday leave per annum. This includes the eight UK bank holidays. Annual leave can only be taken as it has been accrued.
Part Time Employees
Holiday entitlement is calculated pro rata for part time employees by multiplying the number of days worked per week by 5.6, eg:
3 days per week x 5.6 = 16.8 days holiday entitlement per year.
Bank holidays are included in the 28 days. Therefore, if your employee were to take a bank holiday off it would be deducted from their annual leave entitlement. If a part time employee does not normally work on a day which a bank holiday would fall, then the bank holiday does not affect their entitlement.
Bank holidays do not have to be taken and the day's holiday can be taken at another time, providing an agreement has been reached between you and your employee.
Temporary staff are also entitled to holiday leave.
Temporary Employee in a Full Time Position
For a temporary employee in a full-time position divide 28 (entitlement if full time permenant) with 52 (weeks in a year). Multiply the answer with the number of weeks the employee has been contracted to work, eg:
Julie has been hired for five days per week for 16 weeks:
28 days ÷ 52 weeks = 0.54, x 16 weeks contracted = 8.6 days holiday entitlement for Julie.
Temporary Employee in a Part Time Position
First establish the annual entitlement if your was working the whole year by multiplying the number of days worked per week by 5.6, and the follow the same equation above, as for a full time, eg:
Kim has been hired three days per week for six weeks:
3 days per week x 5.6 weeks = 16.8 days holiday entitlement per yer, ÷ 52 weeks = 0.32, x 6 weeks = 1.9 days holiday for Kim.
Many part time employees do not work the same hours every day. In these cases, it is easiest to think of the employee's holiday entitlement in hours rather than days. Working it out is straightforward, just start with the total number of hours per week the employee is contracted to work, eg:
Sally has been hired to work for a total of 25 hours per week:
25 hours per week x 5.6 weeks = 140 hours per year holiday for Sally.
If Sally takes a day off and she is due to work for 3 hours, simply deduct 3 hours from the total holiday.
Read all about your employee's rights here.